U kunt aromatherapie en het gebruik van etherische olie eenvoudig toepassen in het dagelijkse leven op de volgende manieren.

Etherische olie verdampen
Etherische oliën worden vaak gebruikt voor het verdampen van geur. Er zijn vele mogelijkheden om etherische oliën te verspreiden in de ruimte. Dit kan door een oliebrander met waxinelichtje, een geursteentje, elektrische geurverstuivers of gewoon door een aantal druppels etherische olie op een tissue te druppelen.

Er zijn veel verschillende etherische oliën. Iedere etherische olie heeft zijn eigen geur en werking. De etherische oliën kunnen enkelvoudig worden gebruikt of ze kunnen vermengt worden tot een ideale geurbeleving en/of optimale werking. Maak hier uw keuze uit enkelvoudige etherische oliën of reeds samengestelde etherische oliën. Natuurlijk kunt u ook zelf de oliën naar wens combineren maar werk altijd volgens de algemene veiligheidsrichtlijnen bij het gebruik van etherische oliën. 

Stomen met etherische olie

Stomen doet men door een kom met heet water te vullen en hier 3 a 4 druppels etherische olie (afhankelijk van de klacht) aan toe te voegen. Vervolgens een handdoek over het hoofd leggen en rustig in- en uit ademen. De gezichtssauna kan gebruikt worden om de huid te zuiveren en verzorgen met bijvoorbeeld citroen of eucalyptus bij een verkoudheid.

Baden met etherische olie
Vermeng 10ml neutrale badolie met 4 tot 6 druppels essentiële olie. Het warme badwater bevordert de opname van de essentiële oliën door de huid. Een bad van ongeveer 15 minuten garandeert een optimale werking van de essentiële oliën. Ook een verzorgend voetbad behoort tot de mogelijkheden. Gebruik daarvoor 2 druppels essentiële olie met 2 eetlepels dode zeezout of 5ml neutrale badolie. Men kan ook honing of melk als emulgator gebruiken al zal dit minder zijn dan de neutrale badolie.

Warm en koud kompres
Vul een schaal met warm of koud water en voeg daar 4 tot 6 druppels essentiële olie aan toe. Doordrenk een handdoek met dit water en leg het koude of warme kompres op de te behandelen plek. Een koud kompres met Lavendel en Roomse Kamille heeft bijvoorbeeld een heerlijk verkoelende werking bij een verzwikte enkel. Bij buikpijn is een warm kompres met Lavendel en Marjolein aan te raden.

Etherische olie op de huid gebruiken
In het algemeen kan worden gesteld, dat etherische oliën niet puur op de huid gebruikt mogen worden. Hiervoor zijn de meeste oliën te geconcentreerd. Er zijn echter een aantal uitzonderingen zoals lavendel en tea tree die onverdund op de huid aangebracht kunnen worden. Gebruik lavendel bijvoorbeeld bij schaafwonden, huidirritaties of brandwonden. Het is raadzaam om voordat u etherische oliën puur aanbrengt, uit te proberen of u hiervoor gevoelig bent. Breng een beetje aan de binnenkant van uw arm aan; als er na 12 uur geen reactie is opgetreden kan de olie veilig gebruikt worden.

Alle overige oliën kunnen op de huid gebruikt worden in een draagolie oftewel een (plantaardige) basis olie. Kijk bij zelf een massage olie maken voor tips en een handleiding.

 

 
Wellnessbasics
Bestel online